ΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
     Το 1919 - 1922 πρόσφυγες από τον Πόντο άφησαν με πόνο ψυχής τις πατρογονικές τους εστίες (περιοχές Τραπεζούντας, Κάρς και άλλες), και αφού ξεριζώθηκαν βίαια, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε της Μακεδονίας. Οι δικοί μας πρόγονοι μαζί με τον πόνο τους, τις εικόνες τους και τις αναμνήσεις μετέφεραν τα ήθη και έθιμα τους, τις παραδόσεις του τόπου τους, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εγκαταστάθηκαν στην ερημωμένη αυτή περιοχή των Σερρών. Εργάσθηκαν σκληρά και προόδευσαν, ποτέ όμως δεν ξέχασαν τις αλησμόνητες πατρίδες. Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1997 από μέλη χορωδίας δημοτικού τραγουδιού και ιδιαίτερα ποντιακού.Xοράρχης εκείνης της προσπάθειας ήταν ο κ. Γκλέτσας Μιχάλης.Ο σύλλογος στην αρχή ονομάστηκε "Μέγας Αλέξανδρος" και το πρώτο εκλεγμένο συμβούλιο ήταν το εξής:
  • Πρόεδρος : Καρακασίδης Χρήστος
  • Αντιπρόεδρος : Θεοδωρίδης Μιχαήλ
  • Γραμματέας : Σαριάδου Ραχήλ
  • Ταμίας : Τοπαλίδου Αθανασία
  • Μέλος : Αβραμίδης Αναστάσιος

Το 1999 μετονομάστηκε σε "Οι Ακρίτες" που είναι και το σημερινό του όνομα. Στο σύλλογο λειτουργούν:
  1. Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών του Πόντου
  2. Τμήμα εκμάθησης Ποντιακής λύρας
  3. Παιδικά χορευτικά τμήματα
  4. Χορευτικό τμήμα τρίτης ηλικίας

και το κυρίως χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας, με σπουδαία παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, σ’ όλο στον Ελλαδικό χώρο (όπως στην Σαντορίνη , Άνδρο, Αντίπαρο, Φεστιβάλ Λευκάδας, Ναύπλιο, Σπέτσες, Μεσολόγγι , Χαλκιδική , Παλαιόχωρα Χανίων και σε πολλά άλλα μέρη της όμορφης πατρίδας μας), καθώς και στο εξωτερικό με ιδιαίτερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του 5ου Διεθνούς φεστιβάλ τουρισμού του Πεκίνου στην μακρινή Κίνα, στο Διεθνές Μεσογειακό Φολκλορικό Φεστιβάλ (MIFF) στην Σλοβενία και Κροατία και στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Cantecele Muntilor στην Ρουμανία.

    Είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει την πνευματική, ηθική και αισθητική διαπαιδαγώγηση των μελών του, όπως και την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του Πόντου.

          ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ : ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ -2007-